Onontdekte vakantielanden hebben vaak verborgen pareltjes en zijn bovendien niet overspoeld met toeristen. Naast Eswatini is Albanië ook een goed voorbeeld van een onontdekt vakantieland. Veel mensen zijn nog niet bekend met dit Europese land. Deze relatief onbekende plek ligt in het zuidwesten van de Balkan, boven Griekenland. Het land krijgt langzaam maar zeker steeds meer populariteit onder de toeristische sector. Dat komt omdat Albanië een verleden heeft met een communistische dictatuur. Daarbij was het land vrijwel geheel gesloten voor buitenstaanders. Ondanks dit verleden is het land een bezoekje waard.

Bezienswaardigheden in Albanië

Het land Albanië heeft veel mooie bezienswaardigheden. Je kunt er veel visgerechten eten in deze regio voor ongeveer 10 tot 15 euro per gerecht. Verder kun je een bezoekje brengen aan de hoofdstad Tirana. Sinds dat het communisme in 1991 is afgeschaft zijn er flinke verbeteringen gemaakt in Tirana. Zo zijn veel grijze betonnen blokken omgetoverd tot kleurrijke plekken. Er zijn wel relatief weinig historische monumenten. Dat komt doordat Godsdienst door het communisme verboden was, en daarbij de kerken zijn gesloopt.

De Albanese wateren en natuurgebieden

Denk je aan Albanië? Dan denk je aan de stranden met helderblauw water, oude stadjes en bijvoorbeeld de Albanese Alpen. Een voorbeeld van een bezienswaardigheid is het beschermde natuurgebied Blue Eye Nature Monument. Daar ligt een van de bekendste waterbronnen van Albanië. Je kunt hierbij tot tientallen meters het water in kijken dankzij de helderblauwe kleur. Als je graag naar het strand wilt kun je een bezoekje nemen aan de Albanese Rivièra. Er zijn veel kustplaatsen die je hiervoor kunt bezoeken. Denk aan Ksamil, Sarandë en Vlorë. Omdat het land nog niet erg bekend is onder de buitenlandse toeristen zal je hier altijd een plekje op het strand kunnen bemachtigen. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over wanneer je je handdoek ergens neerlegt. Als je naar de stranden van Ksamil gaat kun je zelfs het Griekse eiland Corfu zien liggen.

Bereikbaarheid

Albanië is op meerdere manieren te bereiken. Dat kan met zowel het vliegtuig als met de auto. Mocht je met de auto gaan moet je rekening houden met een reis van ruim 2000 kilometer. De reistijd van Nederland naar de hoofdstad Tirana bedraagt ongeveer 23 uur. Je hoeft daarbij geen rekening te houden met milieu zones, maar wel met enkele tolwegen. Ook moet je rekening houden met je rijgedrag in Albanië. De lokale bevolking leeft niet altijd de verkeersregels na. Om met het vliegtuig Albanië te bereiken kun je het beste met WizzAir vanuit Eindhoven vliegen. WizzAir vliegt hierbij naar Tirana. De vliegtijd is ongeveer 2 uur en 30 minuten. Om vanuit Tirana naar de andere plekken te gaan wordt het aangeraden om een auto te huren. Verder zou je ook met het openbaar vervoer kunnen gaan, maar hou er rekening mee dat je niet overal kunt komen met het openbaar vervoer. Tenslotte zijn er geen veiligheidsrisico’s in Albanië behalve in het noorden. In het noorden is het reisadvies ‘geel’ omdat er nog niet geruimde mijnen liggen bij de grens met Kosovo. De rest van het land is ‘groen’.